niedziela, 20 lipca 2014

Tort

Tort z owocami
Pyszny tort z masą z bitej śmietany i serka mascarpone, w której zatopione są owoce, a cały tort ozdobiony czekoladą w różnej postaci. Wprost idealny na letnie dni ! 


Składniki (biszkopt) :
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 łyżki stołowe wody
- 1czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jaja ubij z cukrem, po czym dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną i znów ubijaj , przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Piecz 35 minut w 180 st. C. Zostaw do ochłodzenia.

Składniki (krem) :
-600g śmietany kremówki
-500g serka mascarpone
-sok z 1/4 cytryny
-niepełna szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:
  Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy jest już sztywna, czyli można na niej „pisać”, tworzyć wzory, wkręć w nią serek mascarpone. Masa gęstnieje i przestaje być tylko puszkiem a nabiera kremowej konsystencji.

Tort :
Biszkopt przetnij na 3 placki. Każdy nasącz małą ilością wody z cukrem i cytryną. Przełóż kremem i dodaj owoce (u mnie to borówki i maliny). Ozdób według uznania. 
P.S Róże wykonane są  z domowej roboty czekolady plastycznej. Przepis już niebawem na blogu ;) 




SMACZNEGO !

1 komentarz:

Unknown pisze...

piękny tort:)