Tort z owocami
Pyszny tort z masą z bitej śmietany i serka mascarpone, w której zatopione są owoce, a cały tort ozdobiony czekoladą w różnej postaci. Wprost idealny na letnie dni !
Składniki (biszkopt) :
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 łyżki stołowe wody
- 1czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jaja ubij z cukrem, po czym dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną i znów ubijaj , przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Piecz 35 minut w 180 st. C. Zostaw do ochłodzenia.
Składniki (krem) :
-600g śmietany kremówki
-500g serka mascarpone
-sok z 1/4 cytryny
-niepełna szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy jest już sztywna, czyli można na niej „pisać”, tworzyć wzory, wkręć w nią serek mascarpone. Masa gęstnieje i przestaje być tylko puszkiem a nabiera kremowej konsystencji.
Tort :
Biszkopt przetnij na 3 placki. Każdy nasącz małą ilością wody z cukrem i cytryną. Przełóż kremem i dodaj owoce (u mnie to borówki i maliny). Ozdób według uznania.
P.S Róże wykonane są z domowej roboty czekolady plastycznej. Przepis już niebawem na blogu ;)
SMACZNEGO !
1 komentarz:
piękny tort:)
Prześlij komentarz