piątek, 21 listopada 2014

Tort bezowy

Tort bezowy 
Delikatna, ciągnąca beza, słodkie banany, lekki krem, kwaśne ananasy i podkreślający smak całości granat. Jednym słowem pyszności na powrót brata z Włoch ! :)



Składniki:
- ok. 300 gram serka mascarpone 
- ok. 330 ml śmietany 30 %
- trochę cukru pudru
- 8 białek
- 24 łyżki cukru (po 3 na białko)
- jeden banan
- niecały, świeży ananas
- pół granatu
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie miarowo dosypuj cały przygotowany wcześniej cukier, Na papierze do pieczenia odrysuj kształt koła (możesz obrysować talerz obiadowy ;) ) i wyłóż na niego ubitą pianę. Powtórz czynność. Mają wyjść 2 blaty bezowe. Susz bezę w piekarniku przez ok. 3-4 godziny w 50-100 st, musisz bardzo uważać żeby blaty się nie spaliły. Śmietanę ubij z  cukrem pudrem (dosłódź ją do smaku), następnie dodaj serek mascarpone. Na pierwszy blat nałóż masę i poukładaj ananasa pokrojonego w kostkę, przykryj to drugim blatem i udekoruj resztą kremu, kawałkami ananasa, pokrojonym w plastry bananem i pestkami granatu. 


SMACZNEGO !


Brak komentarzy: