Babeczki dla Michała
Dziękujemy za taki super przepis blogowi moje wypieki !. Krem do babeczek jest co prawda z innego przepisu, ale to przecież muffinki grają tu największą rolę .
BABECZKI:
Składniki:
-150 g. mąki pszennej
-120 g. masła
- 110 g. drobnego cukru do wypieków
-2 duże jajka
- 50 g. kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g. grubo posiekanych michałków
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, odłóż.W misie miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem i kakao,wymieszaj szpatułką. Dodaj posiekane "Michałki" i wymieszaj.
Formę do muffinek (wielkość klasyczna) wyłóż papilotkami. Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości. Piecz w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
KREM
Składniki:
-125 g masła
-2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu
-ok. 450-500 g cukru pudru
-ok. 4-5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej . Dodaj cukier puder (najpierw część) i cukier z wanilią i miksuj aż masło zacznie być puszyste. Potem dodaj znowu cukier puder i ok. 1-2 łyżki mleka i miksuj. I ponownie dodaj cukier puder i odrobinę mleka i miksuj aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego, woreczka lub szprycy i dekoruję babeczki :)
Babeczki posyp pokruszonymi michałkami.
Smacznego !
3 komentarze:
mmmmmmmmmmmmm, wspaniałości! Już sobie zapisuję przepis :)
Pozdrawiam
dziękuję, ja również pozdrawiam ;)
uuuuu.... pycha! :D
Prześlij komentarz