poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pierniczki

Pierniczki
Zapach, który ogarnia nasz dom w czasie pieczenia pierniczków jest moim zdaniem jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Jeżeli chodzi zaś o same ciasteczka smakują wyśmienicie zarówno przed Świętami, kiedy są jednymi z pierwszych potraw, jak i kiedy są ostatnimi słodyczami, przypomnieniem minionych dni. :)


Składniki na pierniczki :

-500 g mąki
- 10 g sody oczyszczonej
- 200 g miodu sztucznego
- 200 g cukru pudru
- 1 paczka przypraw korzennych
- 40 g margaryny
- 1 jajko

Składniki na lukier:

- około 500 g cukru pudru
- 2 cytryny
- trochę syropu malinowego
- 1-2 łyżki kakao (niesłodzonego)

Sposób przygotowania pierniczków:

Mąkę przesiej razem z sodą na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, wlej płynny miód i nożem wymieszaj z częścią mąki tak by się nie rozlewał. Dodaj cukier puder, przyprawy korzenne, margarynę oraz wbij jajko. Zagnieć ciasto tak jak na pierogi i wyrabiaj do momentu, kiedy będzie lśniące i jednolite na przekroju. Ciasto rozwałkuj do grubości 1-2 cm. Foremką wykrawaj różne wzory i układaj w 2-3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220 st. C przez około 15 minut, przy wyjmowaniu powinny być lekko zrumienione.

Sposób przygotowania lukru:

Naszykuj 5 małych miseczek. Do każdej z nich wsyp taką samą ilość cukru pudru. 
1 różowy - do cukru wlej odrobinę syropu malinowego, po wymieszaniu lukier powinien być lejący.
2 niebieski - do cukru dodaj sok z cytryny i niebieski barwnik, wymieszaj
3 brązowy- do cukru dodaj łyżeczkę kakao i odrobinę wody, aż lukier będzie płynny
4 biały - do cukru dodaj sok z cytryny, nie dodawaj żadnych barwników
5 zielony - powtórz czynności podane przy lukrze niebieskim, jedynie zmieniając kolor barwnika
Pierniczki polukruj na różne kolory, tworząc różne, ciekawe wzory. Na koniec możesz posypać ciasteczka posypkami. 


Smacznego!

Brak komentarzy: