sobota, 3 stycznia 2015

Tort bezowy na osiemnastkę

Tort bezowy
Idealnie krucha beza,czyli mój pierwszy piętrowy tort robiony na osiemnastkę. Sto lat Malinka!



Najważniejsze porady, które pomogą nam w uzyskaniu KRUCHEJ bezy ;) :

- Białka należy ubijać w szklanej lub porcelanowej misce, ponieważ, na plastikowej lubi utrzymywać się tłuszcz i ubijane białka spływają z jej ścianek. Na różnych blogach możecie również przeczytać o misce metalowej. Ja osobiście uważam, że przez to beza może mieć "blaszany" posmak

-Bezę należy piec w 120 st.C przez 3 godziny przy UCHYLONYCH DRZWIACH PIEKARNIKA !

- Każdy płat pieczemy osobno, ponieważ blacha na którą ją wylewamy musi być umieszczona dokładnie po środku piekarnika

-Ubite białka wylewamy na papier posmarowany wcześniej olejem. 
   
:)

Składniki na bezę:

- 18 białek ( po 6 na 2 duże blaty i po 3 na 2 mniejsze )
- 6 szklanek cukru ( po 1 szklance na 3 białka)

Składniki na róże i napis z czekolady plastycznej:

- 4 czekolady mleczne ( każda po 100 gram)
- 3 łyżki miodu ( miód musi być płynny, można dodać miód sztuczny)

Składniki na krem:

- 900 g serka mascarpone 
- 990 ml śmietany 30%

Dodatki:

-1 granat
-2 puszki brzoskwiń
- 2 kiwi

Sposób przygotowania bezy:

Dokładnie rozdziel białka od żółtek, to ważne ponieważ białka z choćby odrobiną żółtka nie ubiją się. Oddzielone białka wlej do porcelanowej. lub szklanej miski. Dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać na najmniejszych obrotach. Miarowo zwiększaj obroty, a kiedy białka będą ubite na sztywno ( możesz to sprawdzić odwracając miskę delikatnie do góry dnem, ubite odpowiednio nie powinny spływać z jej ścianek) dodaj miarowo cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodasz cały cukier, ponownie sprawdź konsystencję masy. Powinna być gęsta i tak jak piana przed dodaniem cukru nie powinna spływać nawet, kiedy miska będzie odwrócona. Wylej pianę na przygotowany wcześniej, posmarowany olejem papier do pieczenia ( olej najlepiej rozprowadza się na papierze silikonowym pędzlem, specjalnie do tego przystosowanym). Możesz odrysować sobie na nim kształt koła ( użyj do tego np.talerza), zrób to jednak za nim posmarujesz papier olejem. Uważaj jednak, ponieważ kolor pisaka, czy kredki, której używasz może zabarwić również bezę. Blachę z bezą włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 120 st.C. i piecz przez 3 godziny przy uchylonych drzwiach piekarnika. Powtórz wszystkie te czynności, kiedy będziesz wykonywać kolejne blaty. Pamiętaj, aby każdy z nich piec, a właściwie suszyć osobno.

Sposób przygotowania róży i napisu z czekolady plastycznej:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj miód i mieszaj, nie za długo, tylko do wymieszania składników. Wylej na papier (taki zwykły nie do pieczenia) i zostaw na 2–5 godzin. Zdejmij z papieru i zagnieć, ogrzewając w dłoniach, aż czekolada będzie plastyczna. Czekoladę najlepiej jest zostawić na 3-4 godziny. Rozwałkuj cienko czekoladę i wytnij z niej 5 małych kółeczek, możesz użyć do tego np. kieliszka. Ulep małą kuleczkę, to będzie środek róży. Kulkę obłóż płaskimi kółkami. Jeżeli czekolada nie będzie chciała się skleić możesz delikatnie posmarować płatki róży wodą. Ponownie rozwałkuj czekoladę i wytnij napis. Ja użyłam do tego foremek do wycinania liter i cyfr z lukru plastycznego. Gotowe dekoracje włóż do lodówki i przykryj folią aluminiową, aby nie przeszły zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce. 

Sposób przygotowania kremu:

Śmietanę ubij z  cukrem pudrem (dosłódź ją do smaku), następnie dodaj serek mascarpone. Podczas mieszania serek dodawaj stopniowo i delikatnie mieszaj. Możesz zrobić to ręcznie - łyżką lub mikserem, na niskich obrotach, używając końcówek do mieszania, nie do ubijania. Ilość zarówno śmietany jak i serka jest bardzo duża, dlatego prawdopodobnie większość z was miałaby(zresztą tak samo jak ja)trudność w przygotowaniu jej za jednym razem. Najlepiej podzielić to na 3 tury. Zamiast 900 gram serka, dać 300, a zamiast  990 ml śmietany 330 ml i po prostu powtórzyć to 3 razy.

Sposób złożenia poszczególnych elementów tortu:

Na pierwszy, większy blat nałóż krem i dodaj pokrojoną brzoskwinię. Na to nałóż 2 blat i przykryj kremem. Dokładnie na środku tortu ułóż mniejszy blat, posmaruj go masą, dodaj brzoskwinie i przykryj 2 mniejszym blatem. Górę posmaruj kremem. Teraz połóż dekorację złożoną z owoców i czekoladowych dekoracji i najważniejsze:Nie bój się robić bezę, to naprawdę nie jest trudne, tylko takie się wydaje !



Smacznego!

Brak komentarzy: