poniedziałek, 19 stycznia 2015

Tort z Krainą Lodu


Tort bezowy z Krainą Lodu
Tort bezowy, przełamany kwaskowymi borówkami. Nie możemy się cieszyć śniegiem za oknem ? A cóż to za problem, jeśli jest on na torcie w postaci wiórków kokosowych ! Tort z Olafem przygotowałam dla wielkiej fanki Frozen, mojej młodszej siostrzyczki ! 




Aby uzyskać kruchą bezę skorzystaj z porad zamieszczonych w przepisie na tort bezowy na osiemnastkę znajdującym się na moim blogu :) 

Składniki na bezę:

 - 8 dużych białek ( po 4 na blat )
- 2 i 2/3 szklanki cukru ( po 1 i 1/3  szklanki  na 4 białka)

Składniki na krem:
-600 g śmietany kremówki
-500 g serka mascarpone
-sok z 1/4 cytryny
-niepełna szklanka cukru pudru
- odrobina niebieskiego barwnika (opcjonalnie)

Składniki na lukier plastyczny :

 -ok 400 g cukru pudru
           - 1 i pół łyżeczki glukozy
             - 1 i pół łyżeczki żelatyny
         - 25 ml gorącej wody
 - niebieski, żółty i czerwony barwnik

Dodatki:
- 3 kawałki czekolady ( wykonane są z niej rączki Olafa)
- 2 opakowania niebieskiej galaretki ( jedna nieprzezroczysta, druga przezroczysta)
- elementy dekoracyjne , takie jak gwiazdki itp.
- 1 opakowanie borówek amerykańskich

Sposób przygotowania bezy :

Dokładnie rozdziel białka od żółtek, to ważne ponieważ białka z choćby odrobiną żółtka nie ubiją się. Oddzielone białka wlej do porcelanowej. lub szklanej miski. Dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać na najmniejszych obrotach. Miarowo zwiększaj obroty, a kiedy białka będą ubite na sztywno ( możesz to sprawdzić odwracając miskę delikatnie do góry dnem, ubite odpowiednio nie powinny spływać z jej ścianek) dodaj miarowo cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodasz cały cukier, ponownie sprawdź konsystencję masy. Powinna być gęsta i tak jak piana przed dodaniem cukru nie powinna spływać nawet, kiedy miska będzie odwrócona. Wylej pianę na przygotowany wcześniej, posmarowany olejem papier do pieczenia ( olej najlepiej rozprowadza się na papierze silikonowym pędzlem, specjalnie do tego przystosowanym). Możesz odrysować sobie na nim kształt koła ( użyj do tego np.talerza), zrób to jednak za nim posmarujesz papier olejem. Uważaj jednak, ponieważ kolor pisaka, czy kredki, której używasz może zabarwić również bezę. Blachę z bezą włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 120 st.C. i piecz przez 3 godziny przy uchylonych drzwiach piekarnika. Powtórz wszystkie te czynności, kiedy będziesz wykonywać kolejne blaty. Pamiętaj, aby każdy z nich piec, a właściwie suszyć osobno.

Sposób przygotowania kremu:

Śmietanę ubij z  cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszaj serek mascarpone. Dodawaj powoli ubitą śmietanę do serka cały czas delikatnie mieszając.

Sposób przygotowania lukru :

  Do szklanki nalej 25 ml gorącej wody.Do gorącej wody dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj aż się rozpuści. Następnie dodaj glukozę i zamieszaj.
Na stolnicę wysyp trochę cukru pudru i wlej powoli żelatynę. Zagnieć dosypując puder (cukier należy dodawać partiami) Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi.
Masę wałkuj najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. 

Sposób przygotowania tortu :

Na pierwszy blat nałóż połowę niebieskiego kremu. Wyrównaj go silikonową szpatułką i posyp borówkami. Nałóż górną bezę i posmaruj kremem. Połóż ulepionego z lukru Olafa, doklej mu włosy i ułóż rączki z wyciętych kawałków czekolady Pod jego nogami ułóż warstwę pokrojonej w kostkę przezroczystej galaretki, a  pod nią kostki wycięte z drugiej galaretki. Pozostałe wolne miejsce pod galaretką posyp wiórkami kokosowymi po same krawędzie i połóż na nim śniegowe gwiazdki z jadalnego papieru. U góry ułóż napis, wycięty z lukru plastycznego i połóż ostatnie gwiazdki. Zostało już tylko wbicie świeczki :)


Smacznego !

Brak komentarzy: